top of page

NÖTFRIA BARS ÄR ETT SJÄLVKLART VAL FÖR CYKELTALANGEN LUKAS VERNERSSON

Allergier + elitidrottande? Något som kan vara en utmaning men inget hinder, om du frågar Lukas Vernersson, landsvägscyklist och ung talang i MIAF Racing!


Vem är Lukas? En 20 årig kille som brinner för cykling och kommer från Bohus-Björkö. Det är just cykling som är den stora passionen och som Lukas önskar få göra hela livet, även försörja sig på. När tid finns och han inte tränar eller grejar med cyklar så spelar han gärna tv-spel eller lyssnar på musik.

Vad häftigt! Hur började du med cykling? Vad betyder sporten för dig idag? Min farsa tävlande en del mountainbike när jag var liten, så fort jag lyckades cykla utan stödhjul så bar det av direkt ut i skogen. Så det var väl så det började, antar jag!

Jag cyklade i princip bara mountainbike när jag var yngre men vid 11-12 års åldern började jag även intressera mig för landsvägscykling. Med åren så har det varit landsvägen som jag har riktat in mig mer och mer på. När jag flyttade till Skara för att gå på riksidrottsgymnasium så var det landsvägen jag sökte in på! Cyklingen betyder väldigt mycket för mig och det har liksom blivit en del av mitt liv. Det är ofta cyklingen jag vänder mig till när jag känner stor press eller stress då det är ett sätt för mig att kunna tänka på annat eller rensa tankarna. Det är en speciell frihetskänsla som jag får när jag sätter mig på cykeln. Sen så är det väl inte alltid så, men oftast.

Bild hämtad från vännen @viggo_karlsson

All denna träning kräver ju att kroppen får ordentligt med energi. Och jag råkar ju veta att du har särskilda preferenser när det kommer till näringsinnehåll, vill du berätta mer? Ja, jag har ju lite allergier som orsakar en del utmaningar. Jag är allergisk mot nötter, jordnötter och baljväxter. Även om jordnötter är en typ av baljväxt så brukar jag säga det så eftersom min jordnötsallergi är den som är värst och därför uppmärksammar jag det. Hur hanterar du det i samband med din elitsatsning? På grund av att mina allergier är så pass allvarliga så kan jag inte heller äta matvaror som innehåller spår av dessa allergener. Det gör att variationen av bars och liknande kakor är väldigt begränsade, då i princip allt innehåller antingen nötter/jordnötter eller att det är spår av det. Jag har levt med mina allergier ett bra tag nu och det har gett mig rätt bra koll på vad som går och inte går att äta. Jag har som vana att läsa på (nästan) allt jag äter. Mina allergier är egentligen inget som avskräckt mig från min elitsatsning men det har dock gjort vissa saker svårare. Exempelvis lagar jag till största del all mat själv och får tänka kreativt när det gäller att få i mig den energin jag behöver under träningarna.


Vad är viktigt för dig när det kommer till snacks/mellanmål? Det viktigaste är att jag får i mig den där lilla-extra energin. Jag är inte lika petig med exakt vad, men jag väljer bort godis och typiska kakor. Vanligtvis blir det frukt eller någon hemmagjord macka och sedan jag hittade Fibr blir det även bars från er! ;)


Det är så fint att höra! Hur hittade du Fibr? Det var faktiskt min mamma som hittade Fibr i tidningen Allergia -så hon tyckte att jag skulle kolla upp det. Då besökte jag er hemsida och klickade hem några bars för att testa. Barsen levde definitivt upp till förväntningarna; goda och bra gjorda!


Vad är det bästa med Fibr? Det bästa är att jag kan äta det, haha! Sen är det en bonus att barsen är goda och att priset inte är skyhögt, vilket gör det rimligt att köpa många.

Haha, det gör oss glada! Har du någon favoritsmak? Ja, mina stora favoriter är kanelbulle och chokladboll.
Har du något tips eller råd att dela med dig av till andra nötallergiker? Jag tror att de flesta har lika bra koll som jag, men mitt bästa tips är ändå att aldrig ge upp. Förr eller senare så kommer du att hitta saker som du kan äta eller ställen du kan äta på, men det krävs såklart lite extra arbete. Om du har möjligheten så är matlagning och bakning ett väldigt användbart verktyg. Du kanske vill testa en kaka eller maträtt som du sett i butik eller på restaurang men som innehåller spår av nötter? Genom att bygga upp en trygghet i köket kan du göra den själv!


Fibr är fri från alla allergener på EU:s allergenlista. - Gluten, mjölk, nötter, mandel, ägg, jordnötter, soja och resten av de 14 EU-allergenerna.

Din passion för landsvägscykling är verkligen inspirerande. Jag känner igen det du nämnde tidigare, med att ägna sig åt ett intresse och rensa tankarna en stund. Har du något råd till någon som också önskar att hitta en aktivitet de är passionerade för? Jag skulle säga; testa massor av olika sporter och aktiviteter tills du hittar något som känns rätt. Mitt tips är att börja gräva där du står för att hitta något du tycker är roligt. Därefter kan du hålla utkik efter föreningar eller andra utövare i närheten, jag tycker det är roligare att göra aktiviteter ihop med andra. Då kan man dessutom hjälpa varandra!

För min del så råkade Cyklingen bli en av de sporterna jag började med, men jag testade även andra sporter under tiden för att se om det verkligen var det jag ville hålla på med. När jag väl skulle välja gymnasium och kom in på riksidrottsgymnasiet så blev det dags att välja; om jag ville fortsätta träna och tävla enbart för att det var kul eller om jag ville satsa fullt ut och se hur duktig jag kunde bli! Valet föll som ni förstår på det sistnämnda.

Har du något särskilt mål med cyklingen? Ja, det är att bli en del av (någon av) de stora proffslagen och kunna försörja mig på cyklingen. För att kunna göra det måste jag uppnå massor av andra delmål först. Det är delmål som jag satt upp för mig själv som ska hjälpa mig att ta mig från där jag är nu, till där jag vill vara.

Vad häftigt! Vi önskar dig stort lycka till med satsningen. Är det något särskilt du drömmer om? Det är de allra största tävlingarna som lockar, tävlingarna som jag följt på tv sedan jag var liten. Sen så har jag ytterligare drömmar om att vinna tävlingar så som Paris-Roubaix och Milan-Sanremo.

Vi önskar dig stort lycka till med satsningen! Vi ser fram emot att fortsätta följa din resa Lukas. Har du något extra du önskar att tillägga eller dela med dig av? Jag lägger upp lite bilder då och då på min Instagram @lukasvernersson så om man är intresserade kan man gå in och kolla där. Jag tävlar även för Motala AIF Serneke Allebike och om man vill följa oss kan man göra det på Instagram under @maifracing.

--

Tack Lukas för en härlig pratstund. Se till att spana in och följa hans resa på IG – och om du vill läsa mer om cykeläventyr och passioner, så är den här för dig! Eller om du vill läsa om hur du får i dig mer vitaminer och mineraler genom att äta havre, hoppa över till Ingrids gästinlägg!bottom of page