top of page

FÅ I DIG MER VITAMINER OCH MINERALER GENOM ATT ÄTA HAVRE!Vitaminer och mineraler i havre


Är havre nyttigt? Havre är ett näringsrikt livsmedel och utöver att det innehåller mycket fiber innehåller det betydande mängder vitaminer och mineraler.


Havre innehåller sju av åtta B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, pyridoxin, biotin och folat). Undantaget är Vitamin B12 som i stort sett bara finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Alla B-vitaminer deltar i ämnesomsättningen samt är viktiga för nervsystemet och för blodproduktion. När det gäller vitaminer finns även K-vitamin i havre, K-vitamin är viktigt för skelettet och för blodets koagulering.


Varför är havre bra? Havre är rikt på järn, men då järn från vegetabilier är svårare att ta upp är det bra att äta något C-vitaminrikt tillsammans med havre för att öka upptaget. Järn är en av de få mineraler som faktiskt kan vara svår att få i sig tillräckligt av genom en allsidig kost. Därför kan det vara viktigt att specifikt tänka på intaget och upptaget. Flickor i tonåren samt kvinnor i fertil ålder är de som har störst järnbehov och därmed störst risk för järnbrist. Läs mer om järn i det här blogginlägget.*


Andra mineraler som finns i betydande mängd i havre är magnesium, zink, kalium och fosfor. Magnesium är viktigt för skelettet, för produktionen av protein samt för normal nerv- och muskelfunktion. Zink är med och påverkar omsättningen av bland annat kolhydrater, proteiner, fett och några av vitaminerna. Det är också viktigt för immunsystemet. Kalium behövs för att reglera blodtrycket samt för nervfunktion och muskelfunktion. Även fosfor är viktigt för skelettet men också för energiproduktion.


Några tips för att äta mer havre

  • Byt vetemjölet i pannkakorna mot havremjöl eller mixade havregryn.

  • Byt ut hälften av mjölet i pajdeg och bröd etc. mot havremjöl eller mixade havregryn.

  • Tillsätt havregryn i smoothien.

  • Byt ut vanligt ris mot havreris.

  • Gör mellanmålsbollar eller bars på havregryn eller välj Fibrs fiberrika bars till mellanmål.Referens:Comments


bottom of page