top of page

SKATE, ÄVENTYR OCH VEGANSK KOST MED ALEXANDER HELGMAN

Känner du dig nyfiken på en vegansk kost men inte riktigt vet var du ska börja? Vi vet hur det kan vara, det kan kännas som ett stort steg att bryta gamla vanor och testa något nytt. Men då har du hamnat helt rätt, inspirerande Alexander berättar nämligen om vad som fick han prova en mer växtbaserad kost och vilka råd han ger till andra.


Hej Alexander, vi vet att du är en passionerad vegan och skateboardentusiast som sällan tackar nej till ett nytt äventyr! Stämmer det? Och är det något annat som du tror att de flesta människor inte känner till på om dig? Hej Fibr! Det du nämner stämmer in mycket bra. Jag har en ständig längtan att få åka ut på äventyr. Då jag inte är något fan av att sitta hemma föredrar jag att åka skateboard eller vara ute i naturen. Det faktum att jag gärna inte sitter still, tror jag kan kopplas ihop rätt tydligt med min ADHD. Jag har liksom ett kli i kroppen för att komma ut på äventyr. För att må bra behöver jag vara ute och röra på mig! Något som jag tror många kan känna igen sig i.


På grund av min diagnos och ibland överskottsenergi kan jag tänka mig att de flesta människor uppfattar mig som en väldigt extrovert person, men det är inte riktigt fallet. Jag är en väldigt lugn och sansad person, ofta även tillbakadragen. Jag gör gärna saker för mig själv, bland annat alla mina äventyr!

Free spirit soul och en gnutta ADHD - @weekenman

På din instagram @weekendman får vi många tips för en vegansk livsstil. Hur länge har du förespråkat en vegansk kosthållning och hur började det?

Jag har nu varit vegan i två år och känner verkligen att det är något som min kropp behöver och som jag mår bra av! Både i kropp och knopp. Jag tror även att det är skillnad på att vara vegan och att vara en hälsosam vegan. Även om något är veganskt behöver det inte vara synonym med hälsosamt, faktum är att det finns många veganska produkter som inte alltid är så bra! Processad mat är alltid processad mat.

För mig startade resan till en mer hälsosam vardag i samband med att jag inte mådde så bra, för att vara ärlig var jag nere på botten. Det var då jag upptäkte ett desperat behov av att ta tag i mig själv. Jag nördade ner mig i olika råd "för att må bra" och jag insåg att kosten kunde ha stor påverkan på ens generella välmående. Livsmedel och kosthållning blev därefter ett stort intresse! Att dessutom få dra mitt strå till stacken när det kommer till ett bättre val för klimatet och djuren, kändes också bra!


Vad är din syn på God Hälsa? God hälsa för mig är en balans mellan psykisk- och fysisk hälsa. Det är framförallt på den psykiska hälsan jag lägger mitt stora fokus på, både personligt och på mitt instagramkonto. Men jag är också medveten om att allt i ens liv och vardag hänger ihop! Personligen behöver jag rörelse och träning för att må bra, likaså behöver jag må bra för att orka träna eller ta mig ut. För min del hittade jag även en spirituell väg som hjälpte mig att landa i mig själv. Genom det community lärde jag mig att acceptera mig själv för den jag var och att inte lägga så stor vikt i vad andra tycker och tänker. Det budskapet försöker jag nu att sprida vidare genom mina sociala kanaler.


Berries 😍🙏- @weekenman

Vad är dina bästa tips för någon som vill gå över till en mer växtbaserad kost? Mitt första tips vore då att gå direkt till vegan-avdelningen hos din lokala matbutik. Starta med att byta ut dagliga varor så som en växtbaserad burgare eller falafel. Små steg som leder dig in på en ny väg! Du kommer att bli överraskad över hur mycket spännande livsmedel som finns att utforska. Om du ska testa ett nytt recept så rekommenderar jag dig att ta ett "vanligt recept" och sedan byta ut exempelvis färs och grädde till växtbaserade alternativ. Många veganska recept kan nämligen se komplicerade ut och då finns alltid risken att man skräms iväg!

Hur äter du Hellst dina kantareller? Jag steker dom gärna i smör och har som tillbehör. - @weekenman

Så, nu när vi ändå har dig på tråden så måste vi passa på att fråga.. Vad tycker du om Fibr? Jag tycker Fibr har en mycket god smak och konsistens, självklart passar det ju utmärkt med en vegansk och svenskproducerad bar utan några konstiga tillsatser. Och jag väljer gärna en Fibr istället för fikat eller godis en lördag kväll. Även under mer äventyrliga dagar så är Fibr perfekt för extra energi. Exempelvis vid långa vandringar i skogen, då det är enkelt att lägga en Fibr bar i fickan.


Har du något inplanerat äventyr framöver? Ja! Närmast i sikte är ett cykeläventyr i Maj. Förra året cyklade jag faktiskt 50 mil runt Bohusläns västkust, ner till Göteborg och sedan hem - det var ett fantastiskt äventyr! I år vill jag istället cykla åt andra hållet, ner till Norrköping och sedan ut till Västkusten igen. Jag siktar på att ta mig till Halmstad och tillbaka, vilket är hela 100 mil. Önska mig lycka till, haha! Utöver det blir det garanterat fler äventyr mot sommaren, men det får vara oplanerat än så länge.


Då vädret ser ut att stoppa mig ännu en gång så kommer jag vänta ut regnväder ett par dagar innan jag beger mig iväg. - @weekenman

Har du något livsmotto och hur lever du efter det? Less is more skulle jag säga är ett livsmotto för mig. Desto mer bekväm man blir ju mindre lever man, därför vill jag uppmana fler att njuta av det enkla livet och därmed uppskatta äventyr!

Det låter ju fantastiskt! Har du några tips att ge till någon som vill uppleva mer äventyr men inte riktigt vågar? Vänta inte, gör det nu. Tänk inte så mycket över vad som kan gå fel. Du kommer att hitta en lösning när det väl händer. Du kan alltid fråga och ta hjälp av andra människor. Oftast är människor mer hjälpsamma än vad man tror.


Tack för en härlig och inspirerande pratstund Alexander! Har du några övriga tankar eller kloka ord att slänga in? Ta vara på livet, fastna inte i ekorrhjulet. Följ dina drömmar och ta hand om din kropp och din knopp, ta ingenting förgivet. Lev!

Glöm inte att följa Alexander Helgmans instagram @weekenman <3

Comments


bottom of page