Glutenfria Dumplings & Glutenfri Gyoza
- Fibr Therese
- 29 okt. 2021
- 2 min läsning
Uppdaterat: 11 jan. 2024
Dröm dig iväg med dessa glutenfria favoriter från det asiatiska köket!
Receptet är för 2 personer.
Fyllning:
100 g fast tofu
50g shiitake eller annan svamp, finhackad
lite salt
1 morot, finriven
1-2 dl finhackad vitkål
2 msk ingefära, riven
2 msk tamari eller glutenfri soja
1 msk sesamolja
Gör så här:
1. Smula ned tofun i en större skål.
2. Värm sesamoljan i en panna och tillsätt den hackade svampen och vitkålen och krydda med lite salt. Överför sedan svampan till skålen med tofu.
3. Blanda i övriga ingredienser i skålen och ställ åt sidan.
Dippsås:
1 msk varmt vatten
1 msk honung eller agavesirap
2 msk tamari eller glutenfri soja
2 tsk risvinäger eller annan vinäger
1,5 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna.
Dumplings / Gyoza:
160 g (2,3 dl) potatismjöl
30 g (4 msk) tapiokamjöl eller tapiokastärkelse (hittas i asiatiska affärer eller matbutiker med större sortiment)
0,75 tsk salt
150 g (1,5 dl) kokt vatten
1,5 msk rapsolja
Gör så här:
1. Blanda potatismjöl, tapioka och salt i en skål.
2. Tillsätt kokt vatten och rör runt med en gaffel. Tillsätt sedan oljan.
3. Knåda degen med händerna ca 2 min tills det är en jämn fin deg, den ska vara lite ”sticky”.
4. Dela i 24 bitar, ca 13-16 g per bit. Täck med plastfolie så de inte torkar.
5. Rulla en bit till en boll och mellan två plastpåsar kavla ut till en tunn mini pizza ca 10 cm i diameter.
6. Lägg i 0,5 msk av fyllningen och vik ihop.
7. Steama över kokt vatten 1 min och stek därefter i olja om du önskar, då har du istället för en dumpling gjort en gyoza.
8. Servera med dippsåsen.

Comments