top of page

Glutenfri och vegansk grönsakspaj

Uppdaterat: 11 jan. 2024

Denna paj passar alla! Pajen har en krispig pajbotten och en krämig fyllning, precis som jag tycker en paj ska vara! Receptet är för en paj till 3-4 personer.


Pajskal:

1 pkt kikärtor (244 g avrunnen vikt). Spara kikärtsspadet!

3 msk maizena

0,5 msk psylliumhusk

1 tsk salt

2 msk smör eller neutral kokosolja

Tofustanning:

400 g fast tofu

0,75 dl sojamjölk eller valfri mjölkdryck

0,75 dl kikärtsspad (aquafaba)

1 msk näringsjäst (kan uteslutas)

1 tsk lökpulver

1 tsk svartsalt (vanligt salt går också bra)

svartpeppar

Förslag på fyllning, variera gärna efter tycke och smak!

1 gul lök, grov hackad

1 aubergine, tärnad

7 halverade cocktailtomater

100 g vegansk ost eller vanlig ost

Oregano och rosmarin

Gör så här:

1. Mixa kikärtor och häll i övriga mjölsorter till pajdegen i matberedare, kör tills det blivit en jämt deg. Rulla ihop till en kula, plasta in med plastfolie och låt stå i kylen minst 20 min.

2. När degen vilat klar. på ett bakplåtspapper kavla ut degen och för att sedan föra över den i en pajform (gärna med löstagbara kanter) och tryck ut det sista med fingrar. Förgrädda pajdegen i 10 min på 200 grader. Ställ sedan åt sidan.

3. Stek lök och grönsaker i olivolja tillsammans med kryddorna till grönsakerna är mjuka.

4. Mixa samtliga ingredienser till tofustanningen förutom osten med din mixer/matberedare till du fått en helt jämn stanning.

5. Varva grönsaker och stanning på vartannat i pajformen, toppa sist med osten. Grädda i ugnen 40 min på 200 grader eller tills stanningen är fast. Servera gärna med en god sallad.


vegansk grönsakspaj






Comentarios


bottom of page