Kan fiber skydda oss från evighetskemikalier?
- Fibr
- 21 okt.
- 2 min läsning
Uppdaterat: 24 okt.
Det här var faktiskt en nyhet som fick oss på Fibr att höja på ögonbrynen. Vi visste redan att fiber är bra för tarmen, hjärtat och blodsockret – men att det kanske också kan hjälpa kroppen att göra sig av med vissa kemikalier? Det är värt att ta reda på mer om!
Det handlar om PFAS, eller "evighetskemikalier", och en studie som nyligen publicerades i tidskriften Environmental Health som visade att fiber från havre kanske kan hjälpa kroppen att minska belastningen av PFAS.
Vad är PFAS?
PFAS (per- and polyflouroalkyl substances) är en grupp kemikalier som används i allt från stekpannor och regnjackor till matförpackningar – de bryts inte ner i naturen och ansamlas i våra kroppar över tid. Vi exponeras för PFAS genom vatten vi dricker, maten vi äter, luften vi andas och produkterna vi använder.
Varför är studien viktig?
Även om flera PFAS idag börjar fasas ut finns de fortfarande kvar i vår miljö och våra kroppar. "Trots den växande oron kring PFAS toxicitet finns det begränsat med behandlingar att ta till för att minska nivåerna", skriver man i studien.
Så gick studien till
Studier har tidigare visat att fiberrik kost och hög konsumtion av frukt och grönsaker är associerat med lägre nivåer av PFAS. I den här pilotstudien fick 72 personer ett tillskott av 3 g betaglukan (fiber som bl.a. finns i hög mängd i havre) per dag under 4 veckors tid.
Mer fiber lägre PFAS?
Koncentrationen av olika PFAS substanser mättes före och efter interventionen och resultatet visade att interventionen i studien hade en effekt – nivåerna av de skadliga ämnena PFOA och PFOS minskade med i genomsnitt 8%.
Fiber i havre filtrerar tarmen
Forskarna tror att vissa typer av kostfiber – särskilt lösliga fibrer som betaglukan från havre – kan binda till PFAS i tarmen. När fibrerna binder till PFAS förs en del av kemikalierna helt enkelt ut med avföringen i stället för att absorberas av blodet. Det låter kanske inte så glamoröst men det är ett smart system – i praktiken menar forskarna att kroppen använder fiber som ett naturligt “filter”.
Inte bara bra för kolesterolet
Processen liknar det som sker när betaglukan från havre sänker kolesterolet i blodet – en erkänd och vedertagen hälsoeffekt av fibrerna i havre. Då binder fibrerna från havren till gallsyra i tarmen och förs ut ut kroppen – när kroppen blir tvungen att göra ny gallsyra använder den LDL-kolesterol som byggsten och det "onda" kolesterolet sänks.
Forskarna betonar att kopplingen behöver studeras vidare för att vi ska få veta mer om fibrernas effekt. Men vi tycker att det säger något fint om att många svar för vår hälsa redan finns därute – i form av helt vanliga råvaror – som hjälper vår kropp att må bättre.
Det låter nästan för enkelt för att vara sant och kanske är det just det som är poängen. Ibland finns de smartaste lösningarna i det mest självklara - som en skål havregrynsgröt!


Kommentarer