top of page

Glutenfri Focaccia Genovese

Uppdaterat: 11 jan. 2024

Perfekt för utflyktsmackan, buffén, soppan eller nu när vi ofta träffas ute kan du göra lyxiga mackor på detta saftiga bröd!

Det här behöver du för en liten plåt:

400 g (ca 8 dl) majsstärkelse

50 g (ca 0.8 dl) rismjöl

20 g (2 stora msk) durramjöl eller kikärtsmjöl

50 g ( ca 0.8 dl) bovetemjöl

15 g (4 tsk) xantangummi 

10 g (2.5 tsk) psylliumhusk 

500 g (5 dl) vatten

10 g färsk jäst (blå)

10 g (4 tsk) yaconsirap eller honung

20 g (2 msk) + 10 g (1 msk) Olivolja

12 g (1 tsk) salt

Rosmarin

Flingsalt

Gör så här:

1. Blanda majsstärkelse, rismjöl, durramjöl, bovetemjöl, xantangummi och psylliumhusk väl i en stor bunke.

2. Smula ned jästen i 37 grader varmt vatten. Häll i sirapen/honungen och rör om väl. Häll sedan detta över mjölblandningen och rör ordentligt med en stor sked.

3. Blanda samman 20 g olivolja med 12 g salt. När väl mjöl och vätska är sammanblandade ordentligt häller du i oljeblandningen och rör runt med ordentligt.

Först med sked och sedan arbetar du in det med händerna.

4. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 30-40 min till dubbla volymen

5. Olja en ugnsform eller plåt med olivolja. Tryck ut degen och låt sedan jäsa ytterligare 30-40 min.

6. Gör hål med fingerspetsar. Toppa med rosmarin och flingsalt. Blanda 1 msk olivolja med 2 msk vatten och häll över foccacian.

7. Grädda i mitten av ugnen på 250 C i 15 min, sedan sänk värmen till 230 grader och baka ytterligare 15 min.


Glutenfri Focaccia Genovese

Comments


bottom of page