Glutenfri knaprig och nyttigare äppelpaj
- Fibr Therese
- 20 okt. 2021
- 1 min läsning
Uppdaterat: 8 feb. 2024
En knaprigare och nyttigare smulpaj med äpple och bovete. Om du inte tycker om bovete kan du byta ut det mot 1 dl mandlar. Receptet ger en paj som räcker till 4 portioner.
Fyllning:
800 g äpplen, urkärnade och delade i mindre båtar
1 tsk kanel
1 krm havssalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med kanel och salt i en ugnsform och ställ in i ugnen 10-15 min.
Smultäcke:
2 dl glutenfria havregryn
1 dl helt bovete, gärna blötlagda över natten och avsköljda
8 färska urkärnade dadlar
1-2 msk rapsolja, eller annan neutral olja
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 tsk salt
Gör så här:
1. Kärna ur dadlarna. Mixa glutenfria havregryn, vaniljpulver, dadlar och olja till en deg. På slutet lägg i bovete (eller mandlar) och kör snabbt i mixern så att det blandas om men inte finfördelas för mycket.
4. Ta ut äpplena ur ugnen och strö över smulet.
5. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills pajen fått en gyllene färg och är knaprig.
6. Servera omgående eller förvara i kylskåpet.

Comments