Fibr lanserar en ny smak med frystorkade svenska morötter

Vad sägs som en krämig morotskaka kryddad med en gnutta kanel, smaksatt med aromatisk morot och samtidigt rik på fiber och fullkorn? Den nya smaken Morotskaka är Fibrs senaste tillskott i sortimentet som är inspirerat av svenska fikaklassiker. Morötter, med sin naturligt söta smak har använts i bakverk långt

tillbaka i tiden!

Fibr erbjuder en fiberrik morotskaka to-go!

Som vanligt är energibaren bakad med nordisk glutenfri havre och sötad med finskt björksocker. Den stora skillnaden från Fibrs tidigare utbud är att den nya smaken även inkluderar en råvara som blivit frystorkad.


Hur går frystorkning till?

Vi lägger in frysta morotstärningar i vår frystork. Vattnet i den färska råvaran fryser och omvandlas till ånga under tryck, ett fenomen som kallas sublimering. Frystorkning är en skonsam konserveringsmetod eftersom den inte kräver någon upphettning, vilket innebär att alla enzymer behålls aktiva. Frystorkade frukter, bär och grönsaker behåller sin form och färg och sina näringsämnen och det bästa av allt - sin goda smak!

Här pågår frystorkning på fabriken i Edsbyn. Läs mer här.


Fun fact: visste du att till och med glass kan frystorkas? Den frystorkade glassen togs fram tillsammans med NASA för långa rymdturer. Om det är gott eller inte lämnar vi osagt!

"Frystorkning är inget nytt, däremot saknas den typen av förädling i Sverige och vi vill nu börja testa tekniken för att kunna använda mer lokala råvaror i våra produkter. Hälsingeskogarna är fulla av bär och det är en outnyttjad resurs som vi vill ta tillvara på i framtiden." berättar Fibrs grundare och VD Therese Holmsten.


Att frystorka på hemmaplan går i linje med företagets värderingar; att göra så mycket som möjligt med närodlade råvaror på plats i Sverige, närmare bestämt i Edsbyn, där Fibr-fabriken är belagd.Holmsten fortsätter "Vi hoppas såklart att våra kunder ska uppskatta det här experimentet lika mycket som vi gör. Det har varit en rolig och lärorik process (om än längre än vanligt) att genomföra. Vi älskar att kunna använda svensk råvara och vi tycker att resultatet blev otroligt gott!"


Fibr morotskaka är en säsongsbaserad smak och säljs exklusivt på e-handeln i limiterad upplaga. Produkten finns att köpa på varumärkets webbshop www.fibr.se .