Morotskaka bakad på svenska morötter

fibr morotskaka.JPEG

Visste du att moroten..

..har odlats i Sverige sedan stenåldern?
 

..är rik på Vitamin A och antioxidanten beta-karoten som ger den fina orange färgen?

 

..har en naturligt söt smak och har därför historiskt använts för att ge sötma och arom till bakverk?

Fibr Morotskaka

..är som vanligt baserat på fullkornshavre, sötad med björksocker, kryddad med en gnutta kanel och smaksatt med aromatisk morot. Råvaran vi använder är svenskodlad och ekologisk och vi har frystorkat den själva i vår fabrik i Hälsingland. En process som tagit många dagar. Men väl värt tålamodet för den smakar himmelskt!

fibr morotskaka på svenska morötter.HEIC
fibr frystork.jpg

Frystorkad? Vad menar vi?

Historia:

Den första tekniken av frystorkning går tillbaka till 1400-talet. Inkafolket konserverade sina grödor genom att ta med sig dem till Machu Picchus höga berg, där vattnet sakta fick avdunsta i en kall miljö med lågt lufttryck. Moderna tekniker för frystorkning utvecklades först under andra världskriget. 

frystorkade morötter_edited.png

Hur det fungerar:

Vattnet i den färska råvaran fryser och omvandlas till ånga under tryck, ett fenomen som kallas sublimering. Frystorkning är en skonsam konserveringsmetod eftersom den inte kräver någon upphettning, vilket innebär att alla enzymer behålls aktiva. Frystorkade frukter, bär och grönsaker behåller sin form och färg och sina näringsämnen och det bästa av allt - sin goda smak!

morotskaka svenska morötter.JPEG